Składniki:
1/2 kg filetów rybnych (morszczuk lub inna ryba biała),
koperek,
1 łyżka masła,
sól, pieprz grubo zmielony,
1 łyżka przecieru pomidorowego.
Sos:
3/4 szkl. bulionu warzywnego,
1 mały jogurt naturalny,
3 łyżki świeżego posiekanego estragonu,
1-2 łyżeczka mąki,
1 łyżka oleju,
cukier, sól.
Frytki z selera:
1 seler, 2 łyżki oliwy z oliwek.
Jak przyrządzić?
Rybę oprószyć solą i pieprzem, posmarować leciutko przecierem pomidorowym, posypać koperkiem, na wierzchu ułożyć płatki masła, przykryć i gotować ok. 15-20 minut w parowarze. Sos do ryby: mąkę zrumienić na oleju, często mieszając, wlać kilka łyżek bulionu, wymieszać, wlać pozostały bulion, przyprawić, zagotować, wlać jogurt, dodać estragon, wymieszać.Frytki:Seler pokroić na frytki, jak ziemniaki. Wymieszać frytki z oliwą. Ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika do temp. ok. 200 stopni. Piec, aż będą chrupiące.
Jak podawać?
Rybę z sosem podawać z frytkami z selera lub ziemniakami w mundurkach gotowanymi w parowarze razem z grubo pokrojonym w kostkę selerem naciowym. Sosem można polać także frytki lub ziemniaki.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Boro |