Składniki:
Ryba biała 0,5 kg (panga,mintaj) ,brokuły 0,25 kg, żelatyna, ziarenka smaku ziołowe, jarzynka - np. Kucharek. Sos czosnkowy: śmietana, majonez, roztarty czosnek, przyprawy ziołowe do smaku.
Jak przyrządzić?
Filety ryby i brokuły w dowolnej ilości kładziemy do zestawu "na parze" na około 15-20 minut w zależności od intensywności gotowania i ilości produktów. Przekładamy delikatnie do salaterki, zalewamy uprzednio przygotowanym roztworem żelatyny z przyprawami (przepis na opakowaniu), doprawiamy do smaku przyprawami i letnim zalewamy rybę z brokułami. Po zastygnięciu, przed podaniem polewamy sosem czosnkowym .
Potrzebne przybory:
naczynie do gotowania na parze
Jak podawać?
Półmisek szklany do ryb - można przybrać z wierzchu natką pietruszki, a potem polać sosem czosnkowym.
Uwagi:
Dietetyczna i pyszna, a zarazem wytworna - można dodawać różne warzywa.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | Małgorzata |