Składniki:
mięso wołowe lub wieprzowe (np. schab), musztarda (najlepiej francuska lub sarepska), boczek wędzony, cebula, sól, pieprz, olej lub inny tłuszcz
Jak przyrządzić?
Mięso pokroić na kotlety, rozbić bardzo mocno (na cienkie plastry), posolić, popieprzyć, posmarować cienko musztardą. Pokroić cebulę w piórka i boczek w cienkie paski. Cebulkę i boczek układać na kotletach, zawijać jak krokiety, zakładając brzegi. Roladki przewiązać nitką białą lnianą, układać na rozgrzany tłuszcz. Obsmażyc ze wszystkich stron, podlać wodą i dusić, aż zmiękną, w zależności od rodzaju mięsa. Przed podaniem zdjąć z roladek nitkę!
Jak podawać?
Najlepiej smakuje tradycyjnie, czyli z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą. Danie dość ciężkie, więc najlepiej podawać do niego odpowiednie wino lub kompot z suszu znany z właściwości ułatwiających trawienie:)
Uwagi:
Można do duszenia dodać liść laurowy i ziele angielskie. Po ugotowaniu można wyjąć roladki z sosu i zagęścić go mąką lub dodać sos do pieczeni ciemny. Roladki bez nitek zanurzyć w przygotowanym sosie i chwilkę podgotować lub podawać polane sosem, np. z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | canis |