Składniki:
sałata (zielona lub lodowa),
papryka (mogą być różne kolory),
2 pomidory,
ogorek świeży zielony,
brokuły,
pół główki małej cebuli lub 1 dymka,
ząbek czosnku
filet z kurczaka,
jogurt naturalny,
przyprawy
Jak przyrządzić?
Mięso ugotować na parze lub w lekko osolonej wodzie. Poszarpać na małe kawałki (nie kroić). Sałatę poszarpać na małe kawałki. Brokuły świeże sprarzyć przez 5 minut wrzątkiem lub ugotować na parze. Jarzyny pokroić. Wszystko wymieszać. Sos: małe opakowanie jogurtu naturalnego wymieszać z wyciśniętym ząbkiem czosnku, doprawić: sól, pieprz, zioła prowansalskie. Dodać świeżą bazylię (może być suszona). Wymieszać z sałatką.
Potrzebne przybory:
naczynie do gotowania na parze
Jak podawać?
Podawać w misce sałatkowej.
Uwagi:
Doskonała sałatka na wieczory letnie. Lekka, niskokaloryczna, wysoko witaminowa, doskonała na lekkostrawną kolację. W połączeniu z winem półwytrawnym - znakomita.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | Joanna |