Składniki:
1/2 kilo żeberek wieprzowych,
na marynatę:
2-3 ząbki czosnku,
3-4 łyżki oliwy z oliwek,
po dużej szczypcie ziół (oregano, bazylia, tymianek, majeranek),
sól, pieprz, słodka papryka.
Jak przyrządzić?
Żeberka podziel na mniejsze kawałki (tak żeby na w każdym kawałku mięsa była jedna kość). W miseczce wymieszaj oliwę z ziołami i przyprawami, dodaj przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek, wymieszaj z żeberkami, odstaw na noc do lodówki (może być krócej, ale mięsko jest tym smaczniejsze, im dłużej się marynuje). Następnie odcedź żeberka z nadmiaru oliwy, przełóż na sitko do gotowania na parze i wstaw do garnka, na dnie którego znajdować się będzie kilka centymetrów gotującej się wody. Danie będzie gotowe po około 45-50 minutach nieustannego gotowania na parze.
Potrzebne przybory:
sitko do gotowania na parze
Jak podawać?
Tak przygotowane żeberka najlepiej smakują z ugotowanymi w mundurkach ziemniaczkami i sałatką z sałaty i pomidorów przyprawioną sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i odrobiną soli i pieprzu.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | Sparagas |