Składniki:
1 pierś kurczaka, 3/4 szklanki jasnego piwa, 6 pieczarek, cebula, 2 łyżeczki mąki, 2 łyżeczki śmietany, łyżeczka masła, pół pęczka pietruszki lub koperku, sól, pieprz
Jak przyrządzić?
Mięso należy natrzeć solą i pieprzem ok. 1,5 godz. przed gotowaniem. Pieczarki i cebulkę pokroić i wymieszać z solą. Mięso ułożyć w parowarze, posypać pieczarkami i cebulą, wlać połowę porcji piwa i gotować ok. 55 minut. Wlać pozostałą część piwa i gotować jeszcze ok. 15 minut. Sos z pieczarkami i cebulką przelać do rondelka, nastepnie włożyć do niego pierś w porcjach i podgrzać w piekarniku lub na gazie. Przed podaniem posypać koperkiem lub pietruszką.
Potrzebne przybory:
deska, nóż
Jak podawać?
Gorącą z ziemniaczkami lub ryżem.
Uwagi:
Potrawa jest bardzo dietetyczna - dla wszystkich, którzy dbają o linię lub zamierzają schudnąć kilka kg, nie rezygnując ze smacznych, mięsnych obiadków. Pięknie pachnie w całym domu, zawiera śladową ilość tłuszczu i węglowodanów, które wpływają na naszą figurę. Polecam tę potrawę każdemu. I mięsożercy, i diabetykowi :)
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 70 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 9 zł |
Autor | maala |