Składniki:
1 duża pierś indyka,
2-3 jabłka (najlepiej renety),
1,5-2 łyżki miodu,
2-3 ząbki czosnku,
przyprawa do indyka (osobiście polecam kamis),
curry, zioła prowansalskie, bazylia, słodka papryka, suszony czosnek,
oliwa z oliwek.
Jak przyrządzić?
Dzień wcześniej warto zrobić marynatę. Z oliwą mieszamy przyprawę do indyka (można też użyć marynaty staropolskiej, jest całkiem smaczna) i po solidnej szczypcie przypraw. Mięsko nacieramy marynatą i wkładamy na noc do lodówki.Indyka obsmażamy na oliwie, potem wlewamy oliwę z ziołami z marynaty i obsmażamy jeszcze przez chwilę. Nastepnie zalewamy szklanką wody i przykrywamy.Jabłka należy zetrzeć na tarce i wrzucić do duszącego się indyka, a nastepnie uzupełnić poziom wody, by był równy z poziomem jabłek.Po 45 minutach duszenia dodajemy wyciśnięty czosnek i miód. Mieszamy dokładnie, aby składniki sosu się połączyły.
Potrzebne przybory:
Patelnia do smażenia i duszenia, z pokrywką.
Jak podawać?
Z ziemniakami lub ryżem. Pasują do niej na przykład buraczki czy marchewka z groszkiem.
Uwagi:
Polecam od czasu do czasu przemieszać sos, wtedy jabłka szybciej się rozpadną, i sos będzie bardziej jednolity. Jesli nie lubicie czosnku, potrawa może się bez niego obyć. Ja osobiście daję go więcej niż w przepisie (nawet 5 ząbków), bo moja rodzina go uwielbia, ale dla gości ograniczamy ilość :)
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 70 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | ok. 4 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | elPaciorro |