Składniki:
dwa płaty ryby bez skóry, trzy pomidory bez skóry, jedna kula fety, dwa lub trzy ząbki pokrojonego na plasterki czosnku, trochę soku z cytryny, sól, pieprz, zioła prowansalskie, łyżka oliwy z oliwek.
Jak przyrządzić?
Prodiż albo blachę wyłóż folią aluminiową, tak by były też boki (żeby nie wylał się sos), na dnie blachy ułóż rybę posoloną i popieprzoną do smaku (pamiętaj, że feta jest słona). Na płaty rybne połóż plasterki pokrojonego czosnku, na to pokrojone (bez skórki) pomidory w plasterkach, na pomidory zioła prowansalskie (posypać do smaku, ja lubię dużo), a na to wszystko feta pokruszona. Piec w prodiżu albo w piekarniku pół godziny. Pycha! Moja córka zaczęła dzięki tej potrawie jeść ryby! Pachnie Grecją, polecam. Zimą jest problem, bo pomidory są kiepskie, ale latem i jesienią pycha!
Uwagi:
Jest to doskonałe danie dla leniwych i mniej wprawnych gospodyń, które pracują i w pół godziny muszą wyczarować obiad. Można to jeść z ryżem, z pieczywem czosnkowym lub ziemniakami. Jeśli Wam zasmakuje to napiszcie.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 lub 3 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | wiesiaq |