Składniki:
8 ziemniaków w mundurkach, 25 kg ugotowanych grzybów, masło, 1 cebula, ząbek czosnku, zioła prowansalskie, sól i pieprz. do sosu: 250 g śmietany, ser zółty, jajko, sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Najpierw należy ugotować ziemniaki w mundurkach. Po ugotowaniu nalezy je ostudzić, następnie odciąć wierzch i wydrążyć środek ziemniaka (należy ten środek zatrzymać). Później należy pokroić wcześniej ugotowane grzyby i poddusić je z masłem, posiekaną cebulą i czosnkiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziolami prowansalskimi. Tak przygotowane grzyby należy połączyć ze środkiem z ziemniaków aby utworzyć jednolitą masę. Wypełnić tą masą wydrążone ziemniaki i ułożyc je w żaroodpornym naczyniu. Następnie trzeba przygotowac sos. Śmietane połączyć z jajkiem i startym żółtym serem. Takim sosem polać ziemniaki. Całość należy piec przez 30 minut. Można tę potrawę podać dodatkowo z sosem grzybowym.
Potrzebne przybory:
patelnia i piekarnik
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 3-4 osoby |
Autor | Malinkas |