Składniki:
1 żółtko, 1,5 szklanki mąki, 1 łyżka śmietany, 1\2 szklanki cukru, 1 cukier waniliowy, 1\2 margaryny Kasi, 1\2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Bydyń: 1\2 l mleka, 8 dag cukru, 1 łyżka mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3\4 margaryny, 1 cukier waniliowy.
Karmel: jedno mleko skondensowane słodzone (gotowane 3h, może byc gotowane kilka dni wcześniej).
Śmietana: jedna śmietana 30%, dwie łyżki cukru pudru, dwie łyżki żelatyny, 1\3 szklanki wody, 4 paczki herbatników w zależności od wielkości blachy.
Jak przyrządzić?
Zagnieść ciasto, podzielic na dwie części, upiec w miarę cienkie placki.
Bydyń: ze wszystkich składników ugotowac budyń, wychodzi dośc tłusty i gęsty - taki ma być. Przełożyc na upieczone ciasto, szybko wyłożyć herbatnikami i karmelem, na koniec - śmietaną. Można posypac startą czekoladą.
Śmietana: śmietanę ubić z cukrem, na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w wodzie. Śmietanę ubić na samym końcu aby ją od razu położyc na GOTOWYM cieście.
Potrzebne przybory:
mikser
Jak podawać?
najlepiej na drugi dzień
Uwagi:
Placki mogą być upieczone dzień wcześniej. Jak zostanie karmel, można przełożyć wafle.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | dużo |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | Baśka |