Składniki:
1 kalafior, 1 brokuł, 2 marchewki, kawałek sera żółtego, sos biały (można kupić w proszku, kosztuje niewiele), sól.
Jak przyrządzić?
Kalafior, marchewki i brokuł gotujemy na pół-miękko, dzielimy na różyczki (marchewki kroimy na paseczki, kosteczki czy jak kto woli). Układamy warzywa w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem, posypujemy startym serem i zapiekamy aż serek się rozpuści i lekko zezłoci. Nic prostszego :)
Uwagi:
Pierwszy raz zajadałam się nią w Irlandii. Teraz sama przygotowuję bardzo często. Radzę do sosu dodać troszkę soli i pieprzu, ponieważ sos biały jest z reguły dość mdły. Niektórzy do sosu dodają również zmiażdżony czosnek - pycha.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | izka |