Składniki:
ciasto: 21 g drożdży,
125 ml ciepłego mleka,
300 g mąki,
szczypta soli,
1 jajo,
1 cukier waniliowy,
50 g masła
nadzienie:
6 jaj,
700 g wiśni,
250 g cukru,
500 g serka Mascarpone (taki serek jak do Tiramisu),
1 kgi 250 g twarogu mielonego typu np. Campina (żeby nie był żadki),
2 budynie (proszek),
2 łyżki kaszy manny,
2 łyżki kakao,
cukier puder do posypania upieczonego ciasta
Jak przyrządzić?
Drożdże, mleko, troszkę cukru wymieszać, dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Odstawić na 30 minut w cieple.Nadzienie:Żółtka , 125 g cukru, Mascarpone wymieszać (nie miksować, bo może się zważyć). Twaróg, budynie, kaszę wymieszać.Białka ubić z resztą cukru na sztywną pianę i wszystko razem połączyć.1/3 masy wymieszać z kakao, a wiśnie wymieszać lekko z białą masą.Ciasto rozwałkować na blaszce i zrobić też boki z ciasta. Na cieście rozsmarować ciemną masę, na to jasną masę wymieszaną z wiśniami i przemieszać leciutko widelcem (wyjdzie marmurek). Piec 40 minut w 180 stopni. Posypać cukrem pudrem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Autor | murka |