Składniki:
1 kg cebuli, 1 marchew, seler, pietruszka, 3 ząbki czosnku, 30 dag dobrej wędzonki, listek laurowy, ziele angielskie, szczypta bazylii, magi. Żółty ser - spore plastry, czosnkowy chleb
Jak przyrządzić?
Smażymy na patelni wędzonkę pokrojoną w kosteczkę, następnie zasmażamy na tym cebulę, w międzyczasie gotujemy w ok. 1,5 l wody warzywka drobno pokrojone z całą resztą dodatków: czosnek, ziele, pieprz, sól itd. Do ugotowanych warzyw dodajemy przyrumienioną cebulę z wędzonką. Gotujemy prawie do rozgotowania cebuli i zgęstnięcia zupy. Na patelni podsmażamy pokrojony w kosteczkę chleb czosnkowy do zbrązowienia. Do porcelanowych miseczek nalewamy gęstą zupę, dodajemy parę grzanek, przykrywamy plastrem sera i wstawiamy do gorącego piekarnika. Zostawiamy, aż zacznie zapiekać się ser i spływać po miseczce. Wyjmujemy, posypujemy bazylią (może być suszona).
Jak podawać?
Koniecznie grube miseczki na podstawce.
Uwagi:
Zupa musi być gęsta (mało wody). Smakuje wybornie, czuję jej zapach i smak cały czas. Jadłem to cudo u pewnej amerykańskiej rodziny, wędzonka była wołowa, ale w domu robię to nawet na wędzonej słonince. Plaster sera dość gruby i ma być większy od miseczki, żeby nie wpadł do środka.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Piotrlis |