Składniki:
0,5 kg mielonego mięsa,
cebulka,
bułka tarta,
olej,
30 dag pieczarek,
1 opakowanie śmietany (12% lub 18%),
jajko,
jak ktoś lubi, może być troszkę koperku,
sól,
pieprz
Jak przyrządzić?
Standardowo zrobić mielone (mięso + pokrojona cebulka + bułka tarta + jajko + sól + pieprz). Uformować z masy małe kulki i podsmażyć je na patelni. Mnie wychodzi zawsze tak około 20 sztuk. Pokroić w plastry pieczarki i poddusić je na patelni, aż puszczą wodę i odparują. Można też dodać podsmażoną cebulkę, ale nie jest to konieczne. Dodać śmietany. Jak ktoś lubi - dodać trochę posiekanego koperku. Wylać sos na kotleciki i wymieszać.
Potrzebne przybory:
patelnia, nóż, deska do krojenia, jakaś miska do mieszania mięsa
Uwagi:
Jest przepyszne!!!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Przybliżony koszt | 7 zł |
Autor | Monira |