Składniki:
1 kg pomidorów (a raczej tyle, ile wlezie wam na dużą patelnię, ma być dużo),
2 papryki czerwone, zielone - wszystko jedno,
2 duże ząbki czosnku,
1 cebula,
ok. 2 łyżek oliwy,
kostka bulionu (warzywny, nie jakiś wołowy czy inny zwierzęcy!),
przyprawy: curry, pieprz, koperek, kurkuma i co tam chcecie
czubata łyżka mąki tortowej
szklanka wody
Jak przyrządzić?
Pomidory, paprykę, cebulę, czosnek pokroić i włożyć na patelnię. Dodać wszystkie przyprawy, oliwę, kostkę bulionu, smażyć na wolnym ogniu, aż z pomidorów zrobi się sos, a papryka zmięknie. Mieszać od czasu do czasu, odstawić na chwilę z ognia, żeby trochę przestygło, rozrobić mąkę z wodą i wlać do usmażonych warzyw. Postawić znowu na ogień i zagotować, mieszając. Gdyby było za gęste, dolać trochę wody. Gotować przez chwilę, zestawić. Gotowe, najlepsze ze spaghetti.
Potrzebne przybory:
głęboka duża patelnia teflonowa
Jak podawać?
Do ziemniaków, spaghetti, nawet z chlebem.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Spirit |