Składniki:
2 kg cebuli,
2-3 litry rosołu wołowego (może być z dobrej kostki),
bagietka, ser gouda, parmezan tarty, estragon świeży (niekoniecznie),
pieprz,
oliwa z oliwek,
ząbek czosnku
Jak przyrządzić?
Cebulę pokrojoną w piórka smażymy na oliwie dosyć długo, delikatnie ją przypalając (dlatego czarna). Następnie zalewamy rosołem i gotujemy kilkanaście minut. Jeżeli chcemy zrobić krem, to miksujemy i jeszcze raz gotujemy. Jeżeli mamy estragon, to dodajemy przed miksowaniem. Suszony można sobie darować. Bagietkę lub inną bułkę, np. wrocławską, kroimy w kromki, smarujemy ząbkiem czosnku, posypujemy startym serem i zapiekamy. Po wyjęciu posypujemy parmezanem, np. Corregio President. Grzankę podajemy do zupy obok. Smacznego.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | yabu |