Składniki:
Ciasto: 30 dag mąki pszennej, 5 jaj, 1 szklanka cukru, 1 kostka margaryny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Lukier: 1 białko, cukier puder.
1 kg jabłek
Jak przyrządzić?
Żółtka, margarynę i cukier utrzeć, po czym dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wyrobić masę i oddzielić z niej 1/4 część.Ubić pianę z białek i dodać do niej oddzieloną 1/4 część. Delikatnie połączyć.Odważyć 10 dag mąki i dodać do pozostałego ciasta (3/4). Zagnieść.Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i przesypać cukrem i cynamonem.Ciasto "twarde" wyłożyć na spód formy, na nim ułożyć jabłka, a na wierzch wylać ciasto z białkami.Piec około 50 minut w temperaturze 180-190 stopni.Białko utrzeć do "białości" z cukrem pudrem i odrobiną octu. Podzielić lukier na pół i do jednej części dodać kakao, utrzeć.Upieczone i gorące ciasto polukrować na przemian kakaowym i białym lukrem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Czarna Mamba |