Składniki:
dzwonka łososia (1 dzwonko dla 1 osoby),
słoik majonezu (najlepszy Kętrzyński),
duży pęczek świeżego kopru,
cytryna,
sól, pieprz
Jak przyrządzić?
Dzwonka myjemy i osuszamy. Skrapiamy mocno sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Nagrzewamy piekarnik do ok. 180 stopni. Żaroodporne naczynie wykładamy folią aluminiową w ten sposób, aby została po bokach wystarczająca ilość folii do zakrycia całego naczynia (najlepiej, aby to były dwa długie pasy folii położone jeden na drugim na krzyż). Na folię wykładamy dzwonka łososia. Polewamy obficie majonezem i posypujemy posiekanym koprem (kopru musi być dużo). Zakrywamy folią (między folią a rybą powinno być trochę powietrza, nie dociskamy folii).Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 20 min.
Potrzebne przybory:
Naczynie żaroodporne, folia aluminiowa (mocna)
Jak podawać?
Podawać z makaronem tagliatelle albo (wersja szybsza) z kaszką kuskus. Pasuje do tego sałata z lekkim sosem.
Uwagi:
Majonez pod wpływem temperatury zamienia się w pyszny sos z koperkiem. Jest to dość tłusty sos, ale naprawdę wyśmienity i od czasu do czasu można zapomnieć o liczeniu kalorii :)Danie jest prościutkie i szybkie, a przy tym tak wyśmienite, że pasuje nawet na uroczysty obiad czy kolację.Smacznego!!!
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | kobietka |