Składniki:
Ciasto: 3 dag drożdży, 3 szklanki mąki, 6 łyżek oleju lub oliwy, 3/4 szklanki letniej wody, spora szczypta cukru, 1 łyżeczka soli, 1 jajko.
Nadzienie: pęczek natki, po 1/2 pęczka tymianku i oregano, 1 gałązka rozmarynu, sos do spaghetti Napoli Knorra lub 5 dag koncentratu pomidorowego, 10 dag startego żółtego sera (gouda), papryka, szynka (składniki można samemu dobrać)
Jak przyrządzić?
1. Drożdże rozrób z cukrem, wodą i łyżką mąki. Gdy rozczyn zacznie wyrastać, połącz go z mąką, olejem, solą i jajkiem. Wyrób ciasto, przykryj, odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.2. W tym czasie posiekaj składniki. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Rozwałkuj na prostokąt (30x40), rozkrój na dwa pasy (15x40). Posmaruj sosem, posyp ziołami. Nałóż składniki, a na koniec posyp serem.3. Zroluj wzdłuż dłuższego boku. Brzeg posmaruj wodą, mocno zalep. Rolady pokrój w plastry grubości 1,5 cm. Ułóż na 2 blachach przykrytych pergaminem. Piecz około 25 min w temperaturze 200 st. Ślimaczki podawaj na ciepło lub zimno.
Uwagi:
Smacznego! ;)
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 50 |
Autor | Kafofinka |