Składniki:
Ciasto na naleśniki:
- mleko
- jajko
- mąka
- olej DANI
- przyprawy (sól, pieprz)
Farsz
- mięso mielone
- czosnek (świeży)
- cebula
- przyprawy (bazylia, oregano, pieprz, sól)
- koncentrat pomidorowy (ale niekoniecznie, bez koncentratu też jest smaczne)
Sos:
- 1 lub 2 torebki (w zależnosci od ilości zrobionych nalesników) sosu do spaghetti bolognese (polecam sos firmy "WINIARY")
Posypka na naleśniki:
- ser żółty (tłusty)
Jak przyrządzić?
Ciasto: wyrobić wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe mikserem, piec naleśniki na małej patelce.Farsz: smażyć mięso w wysokim naczyniu, dodając po kolei składniki: cebulę (pokroić w kostkę), czosnek (zgnieciony), dodać przyprawy j/w (według swojego smaku), na koniec dodać koncentrat pomidorowy, dusić pod przykryciem przez około 10 min.Sos: sos do spaghetti bolognese wykonać według opisu na opakowaniuPosypka na naleśniki:- ser zetrzeć na grubej tarceNa usmażone naleśniki nakładać farsz zawijając je w koperty, przełożyć do brytfanki lub naczynia żaroodpornego, polać je zrobionym sosem do spaghetti bolognese, piec w piekarniku w 170-180C przez około 30 min.Po wyjęciu z piekarnika posypać startym serem.
Potrzebne przybory:
mikser, patelnia, głeboki rondel, brytfanka lub naczynie żaroodporne
Jak podawać?
Najlepiej podawać ją na ciepło, ale na zimno to również świetna przekąska.
Uwagi:
Danie dobre na imprezki, przyjęcia, a nawet jako danie główne.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Autor | kameleonkka |