Składniki:
Ciasto jak na pierogi (niezbyt grube): 1/2 kg mąki, woda, sól;
farsz: surowe ziemniaki (1 kg), cebula (2 duże), trochę tłuszczu dp smażenia.
Jak przyrządzić?
Przygotować ciasto na normalne pierogi i farsz: ziemniaki(1 kg) zetrzeć jak na placki i przysmażyć razem z cebulą na tłuszczu, posolić, popieprzyć do smaku. Jak ktoś lubi, można do farszu dodać zioła, np. tymianek, oregano... wg uznania. Po ostudzeniu farszu lepić pierogi i gotować normalnie jak zawsze.
Jak podawać?
Dobrze z surówką, np. z kapusty kiszonej.
Uwagi:
Te pierogi jada się w niektórych domach do dziś, w Sokołowie Podlaskim. Przepis jest bardzo prosty, a smak niezapomniany. Pierogi są dobre tuż po ugotowaniu, a także w ciągu kilku następnych dni po odsmażeniu np. na oliwie. To potrawa mojego dzieciństwa, a ma ... 60 lat (jak ten czas leci). Myślę, że z powodzeniem moglibyśmy je serwować pozostałej Europie w dziale "proste, fajne jedzenie".
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 20-30 szt. |
Kaloryczność | chyba średnia |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | kasiak |