Pierogi z ziemniakami

Przepis kulinarny

Składniki:

Ciasto jak na pierogi (niezbyt grube): 1/2 kg mąki, woda, sól;
farsz: surowe ziemniaki (1 kg), cebula (2 duże), trochę tłuszczu dp smażenia.

Jak przyrządzić?

Przygotować ciasto na normalne pierogi i farsz: ziemniaki(1 kg) zetrzeć jak na placki i przysmażyć razem z cebulą na tłuszczu, posolić, popieprzyć do smaku. Jak ktoś lubi, można do farszu dodać zioła, np. tymianek, oregano... wg uznania. Po ostudzeniu farszu lepić pierogi i gotować normalnie jak zawsze.

Jak podawać?

Dobrze z surówką, np. z kapusty kiszonej.

Uwagi:

Te pierogi jada się w niektórych domach do dziś, w Sokołowie Podlaskim. Przepis jest bardzo prosty, a smak niezapomniany. Pierogi są dobre tuż po ugotowaniu, a także w ciągu kilku następnych dni po odsmażeniu np. na oliwie. To potrawa mojego dzieciństwa, a ma ... 60 lat (jak ten czas leci). Myślę, że z powodzeniem moglibyśmy je serwować pozostałej Europie w dziale "proste, fajne jedzenie".

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje20-30 szt.
Kalorycznośćchyba średnia
Przybliżony koszt5 zł
Autorkasiak

Pierogi z ziemniakami: Podobne przepisy

Pierogi z ziemniakami: wypróbuj również

Powiązane Tematy