Składniki:
kalafior, 3 jajka, ogórek świeży, 4 pomidorki, pęczek rzodkiewek, koperek, 4 ząbki czosnku, majonez, jogurt, przyprawy.
Jak przyrządzić?
Kalafior ugotować tak, żeby nie był za miękki. Podzielić na cząstki, jajka ugotować, obrać i pokroić na ćwiartki. Pomidorki pokroić na ćwiartki (jeżeli pomidor jest duży, to kroimy go na mniejsze kawałki). Ogórek na grubsze plasterki lub na półplasterki, rzodkiewki na pół. Wszystko ładnie układamy na płaskim dużym półmisku, posypujemy posiekanym koperkiem i pieprzymy. Czosnek obieramy, wyciskamy i mieszamy z majonezem i jogurtem, robiąc sos. Polewamy warzywa sosem i gotowe.
Potrzebne przybory:
garnek, nóż, deska
Jak podawać?
Obowiązkowo podaje się tę sałatkę na płaskim półmisku. W głębokiej misce będzie wyglądała jak papka.
Uwagi:
Uwaga: Mocno czosnkowe! Trzeba kochać czosnek!
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia, chyba że wykluczysz majonez, to będzie niska |
Autor | emi |