Składniki:
4 jajka, 4 łyżki cukru, 8 łyżek kaszy manny, 1/4 laski wanilii lub duże opakowanie cukru waniliowego, 1 litr mleka
Jak przyrządzić?
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na pianę. Pod koniec ubijania powoli wsypywać cukier, dodać żółtka. Do ubitej masy dodać kaszę i delikatnie wymieszać. Masę wylać do formy babowej i wstawić do średnio gorącego piekarnika/ok. 180 stopni/. Piec ok. 30 min.W międzyczasie zagotować mleko z wanilią. Jeszcze ciepłą babkę wyjąć z formy i do góry dnem włożyć do głębszego naczynia /może być do pieczenia tarty lub trochę wyższe/.Gorącym mlekiem podlewać babkę, aż wchłonie mleko. Pozostawićpod przykryciem na ok. 10 minut, a potem zabrać się do pałaszowania.
Potrzebne przybory:
mikser, forma babkowa, wyższe naczynie
Uwagi:
Można też podawać z konfiturami lub sokiem. Ja najbardziej lubię w wersji bez dodatków. Babkę bardzo lubią dzieci.Można też ją jeść na drugi dzień /jeżeli zostanie/, ale należy ją podgrzać w mikrofali.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | MAJKA |