Składniki:
20 dag masła lub margaryny, 20 dag cukru pudru, 20 dag migdałów, 15 dag czekolady, 5 dag startych biszkoptów, 10 jaj, 20 ml likieru Maraschino, tłuszcz i bułka tarta do tortownic, krem maślany, polewa czekoladowa
Jak przyrządzić?
Migdały sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, zetrzeć. Jaja umyć, wybić ze skorupek, oddzielić żółtka od białek. Masło utrzeć z cukrem, dodając kolejno żółtka, połączyć z migdałami, roztopioną czekoladą, likierem i ubitą pianą z białek, przesypując startymi biszkoptami. Przełożyć do dwóch lub trzech tortownic wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą, wyrównać powierzchnię i upiec w średnio nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu wystudzić, przełożyć kremem, polać polewą i udekorować.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Ewa |