Węgierskie "gołąbki" - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

1/4 małej główki białej kapusty (max. 30 dag),
20 dag mielonego mięsa wołowego (może być wieprzowe lub mieszane), 10 kopiastych łyżek kaszy jęczmiennej niezbyt drobnej, jedna cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka smalcu, przyprawy: liść laurowy, ziele ang., słodka i ostra papryka, kminek, majeranek, pieprz.

Jak przyrządzić?

1) Ugotować poszatkowaną kapustę w osolonej wodzie z przyprawami: liść laurowy, kminek, majeranek, ziele ang. (ilość wg. upodobania)

2) Ugotować "na sypko" 10 łyżek kaszy jęczmiennej w osolonej wodzie.
3) Na patelni rozgrzać smalec, dodać drobno pokrojoną cebulę. Kiedy się zeszkli dodać mięso. Przyprawić solą pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz rozgniecionym czosnkiem (ilości wg upodobania). Smażyć ok. 10 min. stale mieszając.
4) Ugotowana kapustę, kaszę i zesmażone mięso połączyć w jednym garnku i dobrze wymieszać.

Potrzebne przybory:

Dwa garnki i patelnia.

Jak podawać?

Potrawa bardzo prosta, więc dla uatrakcyjnienia można do niej podać jakąś "wymyślną" sałatkę.

Uwagi:

Można wykorzystać np. mięso z rosołu po uprzednim zmieleniu.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Porcje4
Autorkrzyś

Węgierskie "gołąbki": Podobne przepisy

Węgierskie "gołąbki": wypróbuj również

Gołąbki z grzybami

... polskiej i zabrać się do roboty. Jedną z tradycyjnych potraw są gołąbki. Jakie pomysły na nie możemy wykorzystać? Jak zrobić gołąbki z grzybami? Te i inne informacje znajdziesz w poniższym artykule. ... polskiej i zabrać się do roboty. Jedną z ...

dawno temu

Gołąbki z kaszą

... . Niezastąpione są tu oczywiście pierogi albo naleśniki z różnym farszem świetnie sprawdzające się także w formie zapiekanej. Mało osób jednak wie, że w podobny sposób możemy wykorzystać gołąbki. Przeczytaj poniższy artykuł, a poznasz wariacje ...

dawno temu

Jak zrobić gołąbki bez zawijania?

... Gołąbki, gołąbki, gołąbki... ciągle za tobą chodzą, nie możesz pracować, bo o nich myślisz, nie potrafisz się skupić, bo prawie czujesz ich kuszący zapach. Nie chce ci się ich robić, bo to tyyyle ... pracy i przynajmniej 2 godziny w kuchni. A ...

dawno temu

Ponadczasowe gołąbki – jakie Ty wybierasz?

... Tradycyjne gołąbki – kto ich nie lubi? To proste w wykonaniu danie złożone z ryżu i mięsa owiniętych w liście kapusty, to potrawa, która smakuje wyśmienicie, a sztuka jej przyrządzenia wcale ... nie jest trudna, dlatego jeśli dotąd kupowaliście ...

dawno temu

Gołąbki z mięsem

... od innych i rozpocząć w pełni samodzielną przygodę z kulinariami. Nie wiesz, od czego zacząć? Dość prostym i efektywnym daniem są tradycyjne gołąbki z mięsem. Zobacz, w jaki sposób je przygotować oraz poznaj inne zastosowania mięsa mielonego w ...

dawno temu

Węgierska Wigilia

... rybnej, smażonego karpia, galarety (zarówno rybnej, jak i mięsnej), gołąbków, czy pieczonego indyka z nadzieniem kasztanowym. Węgierskie tradycje dotyczące przybrania stołu, przy którym zasiadają ... bożonarodzeniowych, które można znaleźć w ...

dawno temu

Gulasz węgierski

... , czeskiej czy też węgierskiej. Często nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, że przygotowując jakąś potrawę, nie czerpiemy z dokonań kuchni polskiej. Jednym z ciekawszych wpływów w naszej kuchni ... są receptury kuchni węgierskiej. Zobacz, czym ...

dawno temu

Kurczak po węgiersku

... Kurczak po węgiersku to idealne danie na zimny dzień. Dostarczy niezapomnianych wrażeń smakowych, rozgrzeje smakowitym aromatem papryki, zapewni energię na cały pracowity dzień. To wspaniały pomysł ... , przykryj naczynie i duś pyszne danie ...

dawno temu

Jak zrobić placki po węgiersku?

... było bardziej kolorowe i znacznie ciekawsze, zrób jeszcze gulasz. I tak na stole zawitają pyszne placki po węgiersku.   ... było bardziej kolorowe i znacznie ciekawsze, zrób jeszcze gulasz. I tak na stole zawitają pyszne placki po węgiersku.   ...

dawno temu

Gołąbki w postaci zupy - jak to możliwe?

... Wczoraj były gołąbki bez zawijania, a dziś jeszcze większe szaleństwo. Co powiecie na zupę gołąbkową. Smakuje prawie jak gołąbki, tylko nie trzeba poświęcać czasu na umieszczanie farszu w liściach ... . To doskonały pomysł na obiad dla całej ...

dawno temu

Sos węgierski - przepis prosty jak drut

... Sos węgierski można jeść z chlebem albo na przykład z plackami ziemniaczanymi. Przepis na tę potrawę jest banalnie prosty i każdy sobie z nim poradzi. Danie jest szybkie, ale smaczne, oczywiście ... koncentratu pomidorowego15 dag żółtego ...

dawno temu

Węgierskie specjały

...   Wiele potraw z kuchni węgierskiej, takich jak leczo, czy gulasz, „przyjęło się” w Polsce. Nie wszyscy jednak wiedzą, że Babgulyas jest... zupą, a w Lecsó nie ma i nigdy nie było mięsa ani kiełbasy ... . Tym, co my nazywamy gulaszem jest ...

dawno temu

Zupa gulaszowa

... węgierskiej – zupy gulaszowej. Ta smakowita potrawa jest znakomitym sposobem na polepszenie samopoczucia i poprawienie odporności. Zobacz, jakie inne specjalności kryje w sobie tradycja kuchni naszych dawnych sąsiadów oraz poznaj recepturę ...

dawno temu

Węgierskie specjały cz. II

...   Kuchnia węgierska jest nieprzebraną wręcz skarbnicą prostych, szybkich, a zarazem wspaniałych potraw. Wielka szkoda, że gdy słyszymy o madziarskich przysmakach jedyne, co nam przychodzi na myśl ... Kuchnia węgierska jest nieprzebraną wręcz ...

dawno temu

Artystka protestuje przeciwko nienaturalnemu retuszowi

... Węgierska wokalistka pokazała światu film, na którym widać zmiany, jakie przeprowadza na jej obrazie grafik. Okazuje się, że retusz to nie tylko wygładzanie zmarszczek i poprawianie koloru skóry ... Coraz więcej mówi się o retuszu w show ...

dawno temu

Smaki Węgier, czyli gulasz to tylko początek

... Z czym się kojarzy kuchnia węgierska? Większość z nas powie, że z papryką i to będzie prawda. Papryka jest jednym z tradycyjnych składników w kuchni naszych południowych bratanków. Nic w tym dziwnego: klimat sprzyja uprawom, a jakości i smaku ...

dawno temu

Smaki Świata - Armenia

... raz na obfity obiad z deserem. A moje propozycje to Wospow sup (zupa z czerwonej soczewicy), Tpow tolma (gołąbki w liściach winogron) i słynny Tort Armine. Smacznego! ... raz na obfity obiad z deserem. A moje propozycje to Wospow sup (zupa z ...

dawno temu

Potrawy z kapusty

... Kapusta w tradycji kuchni polskiej obecna jest już od XIV wieku. Przez stulecia receptury na przygotowywanie z niej potraw były udoskonalane, dzięki czemu dziś możemy do woli się rozkoszować smakiem świątecznego kapuśniaka, surówki ze świeżej ...

dawno temu

Śladami jaguara

... Trzeba zacisnąć zęby, przyłożyć się do pracy, ewentualnie grać systemem w lotto. I zobaczyć, co z tego wyniknie. Z pracy i uporu z reguły coś wynika. Z bezczelności i kombinowania również. Każdy ma wolny wybór – byle nie leżeć i nie gapić się w ...

dawno temu

Smaki dzieciństwa - jak je odtworzyć?

... Prawdziwy domowy rosół z makaronem, gulasz z kaszą lub kluskami czy „polskie” spaghetti bolognese, znane w Polsce lat osiemdziesiątych jako makaron z mięsem i pomidorowym sosem… Do tego gołąbki ... z sentymentem do smaków dzieciństwa. Zabierając ...

dawno temu

Powiązane Tematy