Składniki:
1/4 małej główki białej kapusty (max. 30 dag),
20 dag mielonego mięsa wołowego (może być wieprzowe lub mieszane), 10 kopiastych łyżek kaszy jęczmiennej niezbyt drobnej, jedna cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka smalcu, przyprawy: liść laurowy, ziele ang., słodka i ostra papryka, kminek, majeranek, pieprz.
Jak przyrządzić?
1) Ugotować poszatkowaną kapustę w osolonej wodzie z przyprawami: liść laurowy, kminek, majeranek, ziele ang. (ilość wg. upodobania)
2) Ugotować "na sypko" 10 łyżek kaszy jęczmiennej w osolonej wodzie.
3) Na patelni rozgrzać smalec, dodać drobno pokrojoną cebulę. Kiedy się zeszkli dodać mięso. Przyprawić solą pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz rozgniecionym czosnkiem (ilości wg upodobania). Smażyć ok. 10 min. stale mieszając.
4) Ugotowana kapustę, kaszę i zesmażone mięso połączyć w jednym garnku i dobrze wymieszać.
Potrzebne przybory:
Dwa garnki i patelnia.
Jak podawać?
Potrawa bardzo prosta, więc dla uatrakcyjnienia można do niej podać jakąś "wymyślną" sałatkę.
Uwagi:
Można wykorzystać np. mięso z rosołu po uprzednim zmieleniu.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Porcje | 4 |
Autor | krzyś |