Składniki:
kg skrzydełek z kurczaka, ok. 0,5 kg marchwi, por, sól, pieprz, kostka rosołowa, kostka margaryny.
Jak przyrządzić?
Skrzydełka smażymy z obu stron na połowie margaryny. Po obsmażeniu przyprawiamy solą i pieprzem do smaku i odkładamy na talerzyk. Następnie pokrojoną w talarki marchew tusimy na drugiej połowie margaryny. Dodajemy sól, pieprz i podlewamy wywarem z kostki rosołowej. Gdy marchew jest już miękka dodajemy pokrojonego w talarki pora i dusimy razem. Gdy wszystko jest już miękkie dodajemy skrzydełka i dusimy całość ok. pół godziny, pod przykryciem oczywiście :)
Potrzebne przybory:
patelnia lub dwie
Jak podawać?
Potrawę mozna podawać z ziemniakami. Ja np. polewam je tym jakby sosem marchewkowo-porowym. Palce lizać.
Uwagi:
Aby było szybciej można na jednej patelni smażyc skrzydełka, a na drugiej w tym czasie dusić juz marchew...
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Kathrin31 |