Składniki:
ciasto: 100 g masła, 300 g cukru, 1 mały cukier waniliowy, 4 żółtka, 4 białka, 125 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g płatków migdałowych.
Krem: 500 g śmietanki kremówki 30%, 1 cukier waniliowy, 2 opakowania ŚMIETAN-FIX (to jest usztywniacz do śmietany), 1 duża puszka mandarynek.
Jak przyrządzić?
Masło, 100 g cukru, cukier waniliowy zmiksować. Dodawać pojedynczo żółtka nadal miksując. Mąkę i proszek wymieszać i po łyżce dodawać do masy, ugniesć ciasto. Podzielić je na pół. Z białek i reszty cukru zrobić masę bezową i też ją podzielić na pół. Dwie tortownice 24 cm wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Na spody rozwałkować ciasto i wyłożyć na nie masę bezową i posypać płatkami migdałowymi. Piec 40 minut, około 200 stopni. Po ostudzeniu wyjąć ciasta z tortownicy. Na jedno ciasto wyłożyć pół puszki mandarynek bez soku, na mandarynki wyłożyć cały krem (czyli śmietankę ubić z wanilią i śmietan-fixem), na wierzch resztę mandarynek. Drugie ciasto pokroić na 10 części i poukładać na wierzchu ciasta.
Uwagi:
Ten przepis piszę już trzeci raz i mam nadzieję, że teraz się ukaże. Ciasto jest naprawdę dobre. Ale do śmietany trzeba dodać śmietan-fix, bo inaczej śmietana będzie się rozpływać.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | 10 porcji |
Autor | murka |