Składniki:
3 parówki (najlepiej łukowskie lub berlinki), łyżka (łycha) koncentratu pomidorowego, średni ząbek czosnku (jak ktoś woli, cebuli 1/2), kilka plasterków papryki (dla estetyki), śmietany łyżka, curry łyżeczka, bazylia, listek laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, tłuszcz, żółty ser.
Jak przyrządzić?
Na tłuszczu, w przyprawach, dość mocno podsmażamy paróweczki. Pod koniec dodajemy cebulkę lub czosnek i podlewamy wodą. Dodajemy listek, ziele i paprykę. Po zagotowaniu dodajemy koncentrat. Gotujemy na średnim ogniu przez około 10/15 min., dodajemy śmietanę i ewentualnie (jeśli mamy potrzebę) zagęszczamy mąką (łyżeczka mąki na 100 g zimnej wody i dokładnie wymieszać). Nakładamy, posypujemy serem i zajadamy z ciepłą bułeczką. Smacznego!
Potrzebne przybory:
Decha, głęboka patelnia, nóż (nie musi być ostry).
Jak podawać?
Kwestia gustu.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 1 |
Kaloryczność | ??? ale tłuste |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Artek |