Składniki:
1 słoik pomidorów suszonych w zalewie, serek mascarpone, sól, pieprz, czosnek, papryka w proszku, pistacje (lub inne orzeszki)
Jak przyrządzić?
Serek mascarpone połączyć z przyprawami, dodać kilka ząbków czosnku. Pomidorki nadziewać serkiem (tak jak markizy). Jeden płat pomidorka, potem nadzienie i drugi płatek. Do dekoracji można włożyć malutkiego orzeszka czy pistację. Dużo smaku dodaje zalewa, w której są pomidorki.
Potrzebne przybory:
wykałaczki
Jak podawać?
Na liściu sałaty lub obok sałatki czy innych przystawek.
Uwagi:
Dla różnorodności można użyć też cukinii. Kroimy cukinię w cienkie paseczki. Dzień wczesniej nacieramy je masłem, ząbkami czosnku i przyprawami. Potem smażymy. Po ostygnięciu, smarujemy serkiem, zwijamy w "zrazik" i polewamy sosem balsamicznym.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Cassi |