Składniki:
80 dag krewetek – mogą być mrożone,
3 łyżki oliwy,
4 ząbki czosnku,
2 puszki pomidorów, świeża ostra papryka,
10 dag pokruszonego sera feta,
sól, pieprz do smaku,
kukurydza wg uznania,
posiekana natka pietruszki.
Jak przyrządzić?
Na patelni rozgrzać oliwę. Posiekać czosnek, następnie go usmażyć ok. 1-2 min. na oliwie na średnim ogniu. Dodać pokrojone pomidory z puszki, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz drobno pokrojoną papryką. Gotować wszystko pod przykryciem przez ok. 15 minut. Można dodać kukurydzę. Po 15 minutach dodać umyte i obrane krewetki i gotować przez kolejne 10 minut. Następnie przełożyć wszystko do naczynia żaroodpornego, posypać pokruszonym serem i zapiekać ok. 10 minut w temperaturze 200 stopni. Podawać na gorąco przyozdobione natką pietruszki, z pieczywem lub ryżem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Autor | Ania |