Składniki:
kapusta pekińska,
2 średnie marchewki,
1/2 korzenia pora,
1/2 jabłka,
1/2 majonezu (kętrzyński albo kielecki),
kilka łyżek śmietany.
Jak przyrządzić?
Kapustę siekamy dosyć drobno, marchewki i jabłko ścieramy na tartce jarzynowej (z dużymi oczkami), pora siekamy dosyć drobno. Mieszamy majonez ze śmietaną wedle smaku, ale żeby było czuć więcej majonezu. Na koniec wszystko mieszamy.
Potrzebne przybory:
tartka
Jak podawać?
Ja jadam do obiadu, ale można według upodobań. Smacznego!
Uwagi:
Jest to porcja na ok. 4-5 osób, w zależności ile kto je :) Nie należy dodawać więcej jabłka w tych proporcjach, gdyż puści ono sok i sałatka straci swoją "puszystość".
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | ok.5 |
Kaloryczność | ze względu na majonez dosyć wysoka |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | synowa |