Składniki:
makaron tagliatelle,
śmietanka 12% 250 ml,
bryndza opkaowanie, białe wino wytrawne 50 ml, czosnek 2 ząbki, 1/2 cukinii, 3 karotki, 1/2 szklanki rozrobnionego kalafiora.
Jak przyrządzić?
Makaron gotujemy wg przepsu na opakowaniu. Na patelni rozrzać oliwę, wycisnąć czosnek, wrzucić pokrojoną w drobną kosteczkę młodą cukinię, posiekaną w plasterki karotke i kalafior. Podsmażyć mieszając ok. 5 minut. Wlać wino gotując do niemal do odparowania. Wlać 3/4 smietanki na patelnię i doprowadzic do wrzenia. Resztę śmietanki rozmieszać z bryndzą i dodać do sosu mieszając. Zdjąć z ognia. Makaron polać sosem, przybrać suto bazylią.
Jak podawać?
Sos jest kolorowy i oryginalny w smaku. Wystarczy polać nim makaron (można z niego uformowac gniazdo) i przybrać bazylią.
Uwagi:
Ponieważ bryndza jest słona, sosu nie trzeba dosalać, można doprawić jedynie grubo mielonym pieprzem kolorowym.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | botanika |