Sk艂adniki:
- ciasto makowe: 400 g maku, 10 jaj, 2 szklanki cukru, cukier waniliowy, olejek migdalowy, proszek do pieczenia
- masa: 1 litr mleka, 6-7 lyzek kaszy manny, pol szklanki cukru pudru, maslo
- brzoskwinie z puszki2 galaretki czerwone
Jak przyrz膮dzi膰?
Mak zaparzyc, przepuscic przez maszynke. Zoltka utrzec z cukrem, dodawac mak porcjami, ciagle mieszajac. Na koniec po艂aczyc z ubita piana z bialek (delikatnie mieszajac), w,lac na blache i piec 45 min.
Masa: kasze ugotowac z mlekiem na gesto, ostudzic. Maslo utrzec na puch, dodawac cukru pudru oraz kaszy manny.
Ciasto makowe przekroic na dwie czesci, w srodek wlozyc mase, a na wierzch ulozyc brzoskwinie i zalac galaretka.
Uwagi:
Sokiem z brzoskwin nasaczyc obie polowki ciasta makowego. Ciasto najlepsze jest na 2-3 dzien. Jest przepyszne i zarazem bardzo wykwintne, nadaje sie na rozne okaje...proste do zrobienia. Polecam!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 20 |
Autor | Lucyna |