Łosoś po szwedzku

Przepis kulinarny

Składniki:

duży filet z łososia - koniecznie ze skórą,
przyprawa do ryb - np. Kamis,
1 kg soli - tak tak to nie pomyłka

Jak przyrządzić?

Na blaszce do ciasta wysypać równo 1 kg soli,tak aby powstała 0,5-1cm warstwa soli. Rybę przyprawić i ułożyć skórą do soli. Wstawić do na maxa rozgrzanego piekarnika na pół godziny. Z soli powstaje skorupka która nie pozwala na uciekanie soków z ryby, dzięki czemu jest przepyszna i soczysta. Skorupkę oderwać od ryby, która nie jest absolutnie za słona. Życzę smacznego!

Potrzebne przybory:

Blaszka do ciasta i piekarnik :)

Jak podawać?

Z ziemniakami,frytkami,talarkami itp. oraz surówkami!

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania rybne
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje3-4 osoby
Kalorycznośćbardzo mała
Przybliżony koszt25 zł
Autorzadziorna_ola

Łosoś po szwedzku: Podobne przepisy

Łosoś po szwedzku: wypróbuj również

Powiązane Tematy