Składniki:
duży filet z łososia - koniecznie ze skórą,
przyprawa do ryb - np. Kamis,
1 kg soli - tak tak to nie pomyłka
Jak przyrządzić?
Na blaszce do ciasta wysypać równo 1 kg soli,tak aby powstała 0,5-1cm warstwa soli. Rybę przyprawić i ułożyć skórą do soli. Wstawić do na maxa rozgrzanego piekarnika na pół godziny. Z soli powstaje skorupka która nie pozwala na uciekanie soków z ryby, dzięki czemu jest przepyszna i soczysta. Skorupkę oderwać od ryby, która nie jest absolutnie za słona. Życzę smacznego!
Potrzebne przybory:
Blaszka do ciasta i piekarnik :)
Jak podawać?
Z ziemniakami,frytkami,talarkami itp. oraz surówkami!
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 osoby |
Kaloryczność | bardzo mała |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | zadziorna_ola |