Sk艂adniki:
- szklanka lub torebka ryzu (zwykly ale najlepszy jest specjalny do risotta arborio albo parboiled)
- czosnek 2/3 zabki
- cebula posiekana
- szklanka bialego wytrawnego wina
- kostka bulionu warzywnego rozpuszczona we wrzatku (ok 1/2 litra lub troszke wiecej jak potrzeba)
- sok z jednej cytryny
- szczypta cukru, soli i pieprzu (najlepiej mielonego mlynkiem)
- 1/5 kostki masla
- parmezan lub ser coreggio starty
Jak przyrz膮dzi膰?
Na patelni rozpuszczamy maslo i CALY CZAS MIESZAJAC dodajemy kolejno cebule, czosnek i lekko rumienimy, dodajemy ryz i smazymy az sie zeszkli (uwazac by sie nic nie przypalilo!!) dolewamy polowe wina, potem bulion tyle zeby ryz byl lekko pokryty, dolewamy bulion systematycznie bo ryz go wchlania, dodajemy sok z cytryny, sol, cukier, pieprz i reszte wina. Gdy juz ryz zmieknie (trzeba probowac) to potrwa jakies 25 min., dodajemy maslo i parmezan. Mieszamy i gotowe. Risotto nie powinno byc za suche, tak wiec nalezy uwazac na odpowiednia ilosc bulionu.
Potrzebne przybory:
- patelnia z dobrym dnem
- drewniane mieszadelko
- noz
- deska do krojenia
Jak podawa膰?
- podawac latem na swiezym powietrzu (nieobowiazkowe)
- mozna traktowac jako glowne danie i podawac tylko z salata lodowa polana sosem vinegrete i bialym winkiem
Uwagi:
- miec zawsze pod reka wystarczajaca ilosc bulionu
- sok z cytryny, maslo i parmezan dodajemy tak naprawde tyle ile kto lubi :)
Kategoria dania | Pizza i kuchnia w艂oska |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Autor | WERONKA |