Risotto z warzywami
DAMIESA • dawno temuPyszna włoska potrawa powinna gościć na naszych talerzach jak najczęściej. Dlaczego? Ryż (zwłaszcza ten brązowy) ma moc składników odżywczych i nie powoduje tycia, zaś warzywno-mięsne dodatki, jakie możemy do niego dodawać, dają nam naprawdę duże pole do popisu na stworzenie istnej bomby witaminowej. Jak zrobić risotto?
Przygotuj:
— filety z kurczaka,
— paczkę ryżu,
— cebulkę,
— białe wino,
— 20 dag masła,
— czerwoną fasolkę,
— bulion rosołowy,
— zielony groszek,
— kukurydzę z puszki,
— 2 marchewki,
— ser żółty,
— sól, pieprz.
Sposób wykonania.
- Ryż ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem bulionu, aż stanie się średnio miękki.
- Filety z kurczaka usmaż na patelni, bez panierki. Możesz jedynie użyć soli i pieprzu, aby lekko podkreślić ich smak. Po ich przyrządzeniu pokrój je na drobne kawałeczki.
- Cebulkę poszatkuj i zeszklij na patelni, aż nabierze ładnie złotawego koloru, a następnie dodaj ryż i wlej odrobinę wina, aby risotto nabrało wytwornego smaku.
- Ugotowaną marchewkę pokrój w drobne kawałki i wrzuć na patelnię.
- Dodaj pozostałe składniki: groszek, kukurydzę, czerwoną fasolkę i oczywiście kawałki fileta z kurczaka.
- Na koniec dodaj masło, by nieco wysubtelnić smak i dopraw solą i pieprzem.
- Przed podaniem udekoruj poszatkowaną natką pietruszki i posypanym na wierzchu startym parmezanem.
Pamiętaj, aby w trakcie prażenie składników na patelni, co jakiś czas podlewać całość rosołem, by potrawa nie stała się zbyt sucha.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze