Chińszczyzna (autor ElżbiK)

Przepis kulinarny

Składniki:

2 piersi kurczaka,
7 marchewek,
1 mała cebulka,
1 seler średniej wielkości,
sos ostrygowy,
sos sojowy,
przyprawa 7 smaków do potraw chińskich,
pieprz/sól do smaku,
oliwa z oliwek,
2 torebki brązowego ryżu

Jak przyrządzić?

Umyć i obrać warzywa. Później zetrzeć na tarce.Cebulkę drobno posiekać.Umyte piersi kurczaka pokroić w kostkę i wrzucić do parowaru. Trzymać do momentu zmięknięcia.Cebulkę lekko podrumienić na oliwie z oliwek (mała łyżeczka).Warzywa wrzucić do parowaru i trzymać aż do momentu zmięknięcia. Następnie dołączyć do nich podrumienioną cebulkę. Dokładnie wymieszać, dodać łyżeczkę sosu ostrygowego i sosu sojowego oraz przyprawy.Ugotować ryż.Wymieszać w osobnym naczyniu gotowe już warzywa i piersi kurczaka.

Potrzebne przybory:

parowar, miska, drewniana łyżka,pałeczki,średnie miseczki do potrawy

Jak podawać?

Połowę torebki ryżu wysypać do miseczki. W środku naczynia zrobić miejsce na warzywa i kurczaka. Można udekorować pietruszką.

Uwagi:

Ważne, by warzywa nie były zbyt miękkie po wyjęciu ich z parowaru.Do kurczaka można dodać 1 lub 2 kropelki oliwy z oliwek.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z drobiu
Czas przygotowania70 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt30 zł
AutorElżbiK

Chińszczyzna (autor ElżbiK): Podobne przepisy

Chińszczyzna (autor ElżbiK): wypróbuj również

Powiązane Tematy