Składniki:
2 piersi kurczaka,
7 marchewek,
1 mała cebulka,
1 seler średniej wielkości,
sos ostrygowy,
sos sojowy,
przyprawa 7 smaków do potraw chińskich,
pieprz/sól do smaku,
oliwa z oliwek,
2 torebki brązowego ryżu
Jak przyrządzić?
Umyć i obrać warzywa. Później zetrzeć na tarce.Cebulkę drobno posiekać.Umyte piersi kurczaka pokroić w kostkę i wrzucić do parowaru. Trzymać do momentu zmięknięcia.Cebulkę lekko podrumienić na oliwie z oliwek (mała łyżeczka).Warzywa wrzucić do parowaru i trzymać aż do momentu zmięknięcia. Następnie dołączyć do nich podrumienioną cebulkę. Dokładnie wymieszać, dodać łyżeczkę sosu ostrygowego i sosu sojowego oraz przyprawy.Ugotować ryż.Wymieszać w osobnym naczyniu gotowe już warzywa i piersi kurczaka.
Potrzebne przybory:
parowar, miska, drewniana łyżka,pałeczki,średnie miseczki do potrawy
Jak podawać?
Połowę torebki ryżu wysypać do miseczki. W środku naczynia zrobić miejsce na warzywa i kurczaka. Można udekorować pietruszką.
Uwagi:
Ważne, by warzywa nie były zbyt miękkie po wyjęciu ich z parowaru.Do kurczaka można dodać 1 lub 2 kropelki oliwy z oliwek.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 70 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | ElżbiK |