Składniki:
zielona fasolka,
ziemniaki,
marchew,
jajka,
tuńczyk w sosie własnym,
oliwa z oliwek,sòl, swśieży pieprz
Jak przyrządzić?
Obieramy ziemniaki, marchew, czyścimy fasolkę i wszystkie te warzywa gotujemy na parze (ziemniaki przekrawam na drobniejsze kawałki, by wyrównać ich czas gotowania z pozostałymi warzywami). Jajka gotujemy. Tuńczyka odciskamy z naturalnej zalewy. Po ugotowaniu zarówno warzyw, jak i jajek układamy wszystko na talerzu, polewając oliwą z oliwek oraz soląc i pieprząc (świeży pieprz niesamowicie się komponuje z ziemniakami). Jajka kroimy w kostkę lub talarki. Polecam ułożyć na talerzu w dość staranny sposób, podając danie gościom, wymieszanie składników będzie już należało do nich (wymieszana przez nas będzie wyglądała mniej apetycznie).
Potrzebne przybory:
jedynie garnek do zagotowania jajek i urządzenie do gotowania na parze
Jak podawać?
Warzywa pokrojone na kawałki ułożyć na talerzu, polewając oliwą z oliwek i przyprawiając solą i świeżym pieprzem. Jajka kroimy w talarki, fasolkę polecam pozostawić w całości. Ułożone danie wydaje się o wiele bardziej apetyczne. Smacznego! ;)
Uwagi:
Salatka "parowa", jak ją nazwałam, jest niesamowicie prosta i szybka w przygotowaniu, a to dzisiaj bardzo ważne. W czasie gotowania warzyw można przygotować pozostałe składniki, a całość potrafi się ograniczyć do 20 minut. Jest to danie bardzo lekkie, zdrowe i wbrew pozorom bardzo sycące. Osobiście podaję je jako danie główne. Tuńczyk i jajka są źródłem protein, a pozostałe składniki węglowodanów, w proporcjach i stylu słusznie odpowiadającym dzisiejszym kanonom dietetycznego odżywiania. Sama bardzo dbam o linię, a to danie przygotowuję wyjątkowo często.Dodatkowa uwaga: można stosować tuńczyka od razu w oliwie, ja jednak jestem przezorna i przywiązuję wagę do jakości oleju i wolę sama zalać go oliwą z oliwek extra vergine (niezastąpiona w diecie!).Nie podawałam składników ilościowo, bo zależne są od gustu. Osobiście nie przesadzam z ziemniakami, rekompensując to tuńczykiem ;)
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Hawwa |