Składniki:
750 g filetów z ryby o białym mięsie (soli, morszczuka),
duża puszka pomidorów,
sól, rozmaryn,
sok z cytryny,
2 ząbki czosnku
Jak przyrządzić?
Filety umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Posolić, dokładnie natrzeć rozmarynem, skropić sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki.Pomidory przełożyć do rondla z rozgrzanym olejem i przez 10 minut dusić pod przykryciem na małym ogniu. Do sosu z pomidorów dodać sól, zmiażdżony czosnek i rozmaryn. Zamieszać, włożyć rybę i dusić ok. 20 min.
Jak podawać?
Podawać z ryżem, pieczywem lub ziemniakami.
Uwagi:
Przy duszeniu jakiekolwiek potrawy z ryb nie nalezy jej mieszać, gdyż rybka się rozleci. Lepiej poruszać całym rondlem, by sos dotarł wszędzie. Można dodać odrobinę papryki w proszku i pieprzu do smaku.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | ok. 300 kcal |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Marti |