Składniki:
40 dag cielęciny lub królika, 20 dag wątróbek z drobiu, 40 dag selera, 15 dag marchwi, sól, listek laurowy, szczypta majeranku, 2 bułki kajzerki, 1 łyżka masła, 4 łyżki posiekanej pietruszki, 2 jaja
Jak przyrządzić?
Mięso i warzywa obrać, umyć. Zagotować w osolonej wodzie. Do wrzątku włożyć mięso i warzywa, zagotować. Gotować na wolnym ogniu. Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodać wątróbkę i przyprawy smakowe. Ugotować do miękkości, ugotowane mięso i wątróbki wyjąć z wywaru, ostudzić. Wywar przecedzić, zagrzać, do gorącego wywaru włożyć pokrajane bułki i pozostawić do nasiąknięcia. Ugotowane mięso pokrajać w kawałki i z selerem, odciśniętą bułką i pietruszką zemleć. Przemielić masę dwa razy. Zmieloną masę utrzeć z jajami. Posolić.Szczelną formę budyniową lub garnek z dobrze dopasowaną pokrywą posmarować masłem, napełnić do 3/4 wysokości masą pasztetową, przykryć. Garnek z pasztetem umieścić nad rondlem z wrzącą wodą. Garnek powinien być zanurzony w wodzie. Przykryć. Gotować na wolnym ogniu. Ugotowany pasztet ostudzić. Naczynie z pasztetem zanurzyć na moment w gorącej wodzie, lekko podważyć nożem boki, wyjąć.
Potrzebne przybory:
maszynka do mielenia mięsa z małymi otworkami
Jak podawać?
Podawać porcje pasztetu jako dodatek do pieczywa. Uzupełnieniem może być sałatka z dowolnych warzyw.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | wymagający |
Autor | Barbara |