Składniki:
Filet z łososia.
Marynata: limonka, oliwa z oliwek, gruba sól morska (jeśli ktoś lubi, mogą być świeże zioła, np. kolendra, pietruszka lub melisa).
Dodatki: mango, melon cantalupa i galia, truskawki, różne sałaty oraz ocet balsamiczny i oliwa.
Jak przyrządzić?
Przygotowanie jest bardzo proste. Łososiowy filet należy - niezbyt dużo - posypać morską solą, skórką ze startej limonki, polać wyciśniętym z niej sokiem i odrobiną oliwy. Świeże zioła posiekać lub pociąć nożyczkami w cienkie paseczki i obłożyć rybę.Łosiosia tak przyprawionego włożyć na minimum 15 minut do lodówki.Teraz przygotować należy owoce. Obrać ze skóry, pokroić w paski, cząstki lub wykroić z melonów kulki - jak kto lubi i jak mu się podoba.Sałatę umyć i odwirować.Łososia (ja zostawiam ze skórą, bo się nie rozpada) gotujemy na parze (albo grillujemy czy smażyny na oliwie z odrobiną masła - zależy, gdzie gotujemy i czym dysponujemy).Na sporym talerzu układamy ulubione sałaty (np. roszponkę, masłową i rukolę). Kropimy octem balsamicznym i oliwą.Na zieleninie układamy pachnącą limonkami rybę, a obok owoce, które też należy lekko skropić octem balsamicznym.Wszystko można jeszcze przyprawić pieprzem. Ale bez przesady z tym doprawianiem, bo nie wyczujemy smaku każdego z elementów potrawy.Przygotowana tak ryba jest lekka, pyszna, a dodatek owoców dodaje jej niezwykłego smaku. Pycha!
Jak podawać?
Na prostych, jednobarwnych talerzach. Sama w sobie jest bardzo dekoracyjna.
Uwagi:
Rybę polecam zwolennikom kuchni śródziemnomorskiej. Dobra na letnią kolację w ogródku lub na balkonie. Łatwo się przygotowuje nawet na więcej niż dwie osoby.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | myślę, że średnia |
Autor | Marynatka |