Składniki:
500 g makaronu tagliatelle,
2 średnie cebule,
1 ząbek czosnku,
35 dag borowików świeżych lub mrożonych,
Rama Cremefine do gotowania,
100 g startego parmezanu,
3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia,
szklanka bulionu warzywnego,
ewentualnie natka pietruszki
Jak przyrządzić?
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, czosnek zmiażdzyć, grzyby pokroić w grube plasterki lub dużą kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić na parę sekund roztarty czosnek, po czym dorzucić cebulę i wszystko razem lekko zeszklić, po czym dodać grzyby. Odparować wodę, dodać bulion, dusić ok. 20 min na wolnym ogniu, do odparowania bulionu. W międzyczasie ugotować makaron, aby był al dente. Do grzybów dodajemy nastepnie Ramę Cremefine, gotujemy 1 min i dodajemy starty parmezan, już nie doprowadzając do wrzenia. Następnie ugotowany makaron odcedzamy i wrzucamy do dużego naczynia z pokrywką, dolewamy cały sos, przykrywamy i poruszając naczyniem, mieszamy, nie mieszamy łyżką aby nie porozrywać makaronu. Sos musi oblepić cały makaron. Następnie nakładamy na talerze i ewentualnie posypujemy natką pietruszki. Szybkie i smaczne. Polecam.
Potrzebne przybory:
nóż do krojenia, wyciskacz do czosnku, patelnia, garnek do gotowania, naczynie do mieszania
Jak podawać?
Jako danie główne na kolację, na przystawkę proponuję pomidory z mozzarellą.
Uwagi:
Jak zwykle można podać białe wytrawne wino, najlepiej lekko schłodzone.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | Ebernasty |