Składniki:
filet rybny, 1/2 paczki mrożonych warzyw (np. włoszczyzna pokrojona w paski), 1 ziemniak, gałązka koperku lub szczypta suszonego, sól, pieprz do smaku
Jak przyrządzić?
Do dużego garnka wlewam niewielką ilość wody, ustawiam wkładkę do parowania klusek, na której układam najpierw rybę, posypuję warzywami, okładam ziemniakiem pokrojonym w plasterki, na wierzch kładę gałązkę koperku, całość posypuję odrobinką soli i pieprzu, i paruję 10 minut. Następnie całość delikatnie wyjmuję i dekoruję zieleninką. Danie to można podać z ryżem ugotowanym na sypko, ale nie jest to konieczne.
Potrzebne przybory:
Jeśli nie mamy specjalnego naczynia do parowania, to można sobie poradzić, używając wkładki do parowania klusek (ja tak robię).
Jak podawać?
Na ładnym talerzu lub półmisku przybrane zielonym koperkiem lub pietruszką.
Uwagi:
Zamiast filetu z ryby mozna użyć piersi kurczaka, gdyż też się szybko uparuje.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | EWA |