Składniki:
4 duże jędrne pomidory, 2 ząbki czosnku, 3 źdźbła szczypiorku, 200 g pieczarek, 1 jajko, 80 g naturalnego tofu, 1 łyżka sosu sojowego, 2 łyżki posiekanej natki kolendry, sól i pieprz
Jak przyrządzić?
Ściąć wierzch pomidora od strony gałązki,wydrążyć łyżeczka miąższ. Czosnek obrać i drobno posiekać razem ze szczypiorkiem. Pieczarki obrać i pokroić w kostkę,tofu zmiksować, dodać jajko, pieczarki, czosnek i szczypiorek.Doprawić sosem sojowym, solą i pieprzem.Nafaszerowane pomidory przykrywamy ściętym "kapeluszem". Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temp. 175 stopni około 20-30 minut.
Uwagi:
Może być podawane na ciepło z ryżem jako danie główne lub na zimno jako przystawka.Można też zamiast pieczarek użyć grzybów mun.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | 76 kcal |
Autor | Ewa |