Składniki:
filet rybny (najlepiej z w miarę chudej ryby, np. mintaj, morszczuk - te najłatwiej u nas dostać), ryż, brokuły, fasolka szparagowa lub szpinak do wyboru, sól, pieprz, jakieś ziółka, surowy ananas
Jak przyrządzić?
Doprawioną rybkę (sól, pieprz, ziółka do wyboru, ja polecam estragon), brokuły, fasolkę (mogą być mrożone, wtedy będzie szybciej) gotujemy na parze (na garnek z gotującą się wodą kładziemy cedzak (durszlak)i na to naszą rybkę z jarzynami. Gotujemy pod przykryciem, aż wszystko będzie miękkie. Podajemy z gotowanym ryżem na sypko oraz z dwoma plastrami świeżego ananasa. Jest to naprawdę dobre, trochę egzotyczne i niskokaloryczne. Polecam.
Potrzebne przybory:
garnek, cedzak, pokrywka
Jak podawać?
Kubeczek ryżu wyłożyć na talerz, obok rybę z np. brokułami i fasolką, a na ryż 2 plastry świeżego ananasa.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | asia |