Składniki:
1,5 kg karpia,
3 pory,
3 kwaśne jabłka,
3/8 litra octu winnego,
3/8 litra wody,
0,25 litra białego wina,
kilka ziaren pieprzu i jałowca,
50 g masła,
sól, pieprz
Jak przyrządzić?
Umyć karpia, uważając, by nie uszkodzić skóry (nie zdejmować łuski), natrzeć wewnątrz solą. Ocet zagotować. Polewać nim rybę, aż zabarwi się na niebiesko. Później zdjąć łuskę. Wodę, wino i przyprawy zagotować i warzyć przez ok. 10 minut. Włożyć karpia i gotować przez następne 30-40 minut. Pory pokroić w talarki i dusić na gorącym tłuszczu przez 10 minut. Następnie dodać obrane i pokrojone w ósemki jabłka i dusić razem ok. 4 minut. Doprawić do smaku.
Jak podawać?
Podawać z duszonymi jabłkami i porami oraz chrzanem.
Uwagi:
Sos:Potrzebne 2 kwaśne jabłka, 3-4 łyżki utartego chrzanu, sok z cytryny, 200 ml bulionu (z kostki), 200 ml śmietany kremówki, żółtko, sól, pieprz.Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić. Gotować z sokiem z cytryny i bulionem przez 5 minut. Rozdrobnić. Połączyć z ubitą śmietaną i żółtkiem, dodać chrzan. Sos podgrzać, doprawić do smaku.Karpia wyjąć, osączyć.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Autor | Kasia20 |