Składniki:
2 główki sałaty, 4-6 mandarynek, łyżka soku z cytryny, mały kubeczek jogurtu naturalnego, 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich, cukier puder, sól
Jak przyrządzić?
Listkami sałaty wyścielić półmisek, ułożyć cząstki mandarynek, polać sokiem z cytryny wymieszanym z odrobiną cukru pudru, jogurtem i szczyptą soli. Posypać orzechami. Podawać do pieczonych mięs i drobiu.
Jak podawać?
Najlepiej na ozdobnym półmisku.
Uwagi:
Sałatę starannie wypłukać, osuszyć na ściereczce lub w specjalnej wirówce. Mandarynki obrać, podzielić na cząstki.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | 100 g - 90 kcal |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | roni |