Składniki:
Ciasto: 2 szklanki mąki, 1 jajko, woda, sól.
Farsz: kalafior (może być mrożony), marchewka, groszek, czerwona fasola z puszki, 2 ziemniaki,
przyprawy: słodka papryka, kminek, gałka muszkatołowa, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Ciasto zagniatamy tak jak na pierogi, dodając jajko i osoloną wodę.W tym czasie gotujemy warzywa: kalafior, marchew, groszek i ziemniaki.Po ugotowaniu warzyw czerwoną fasolę opłukujemy na sitku i mieszamy z pozostałymi warzywami i przyprawami. Rozwałkowujemy ciasto na dwie cienkie części. Na pierwszą rozlewamy odrobinę oliwy z oliwek bądź roztopionego masła i nakładamy drugi cienki placek. Wykładamy warzywa i zawijamy jak roladkę. Układamy na blasze, po wierzchu smarujemy oliwą i pieczemy około 30 min, aż się zarumieni.
Potrzebne przybory:
blacha do zapieczenia bądz naczynie żaroodporne
Jak podawać?
Na ciepło z piekarnika, można polać pieróg sosem pomidorowym.
Uwagi:
Warzywa mogą ulegać zmianie zależnie od pory roku i upodobań.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Ewa |