Składniki:
3 płaty łososia ok. 0,70 kg,
1/4 szkl. oliwy,
1/3 łyżeczki suszonego estragonu albo gałązkę zielonego,
1/2 łyżeczki soli do natarcia ryby,
1 duży ząbek czosnku,
biały pieprz do posypania,
3 plastry cyryny,
kilka wiórków masła
Jak przyrządzić?
Rybę umyć, osączyć, natrzeć solą, czosnkiem pokrojonym na plasterki, skropić dobrze oliwą z pestek winogron i obłożyć estragonem. Pozostawić w lodówce na co najmniej 3 godziny.W żaroodpornym naczyniu na spodzie wylać pozostałą oliwę, ułożyć plasterki czosnku, na nich płaty łososia, posypać pieprzem białym, położyć wiórki masła i położyć przekrojone na pół plasteki cytryny. Zamknąć i wstawić do piekarnika. Piec w ok. 200 st. C ok. 35 min do miękkości.Można również całość ułożyć do rękawa z folii do piecznia, nakłuć ją, ułożyć na blaszce do pieczenia i piec jak wyżej. Pycha, palce lizać i dla będących na diecie.Smacznego!
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Jabłoń |