Składniki:
80 dag tołpygi,
3 łyżki ugotowanego ryżu,
10 dag namoczonych suszonych śliwek,
2 ząbki czosnku,
2 łyżeczki bazylii,
2 łyżki masła,
1 jajko,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
3 gałązki zielonej pietruszki,
1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
cytryna,
2 gałązki kolendry
Jak przyrządzić?
Sprawioną rybę nacieramy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i odstawiamy na godzinę do lodówki.Śliwki krótko obgotowujemy, drylujemy i kroimy w paseczki.Ryż mieszamy ze śliwkami, roztartym z solą czosnkiem, bazylią, masłem i jajkiem.Masę przyprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową.Rybę nadziewamy wyrobioną masą i spinamy wykałaczkami.Żaroodporny półmisek smarujemy masłem, układamy w nim rybę, obkładamy gałązkami pietruszki, wlewamy wino i wstawiamy do miski parowaru.Gotujemy około 35 minut.
Potrzebne przybory:
wykałaczki,parowar,żaroodporny półmisek
Jak podawać?
Rybę podzieloną na porcje podajemy na ogrzanym półmisku, udekorowaną gałązkami kolendry i plasterkami cytryny.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | BRATEK |